Yazın en güzel lezzetlerinden dondurmayı eski usul açık mı almalı yoksa yeni usul pakette mi almalı? Birçok ülkede tartışılan bu soruyu uzmanlar Milliyet’ten Didem Seyman’e yanıtladı. Bize kalırsa önce okuyun sonra dondurma alın.
/
Facebook’da Paylaş
Twitter’da Paylaş
Whatsapp’da Paylaş
Dondurmayı sevmeyen var mı? İster çocuk olsun ister büyük herkes dondurmayı sever diye biliyoruz. Ama üretimin çeşitlendiği günümüzde yaz aylarının vazgeçilmez lezzeti dondurma, bazı riskleri de beraberinde getirebiliyor. Acaba en sağlıklı dondurma hangisi? Çocuk, alerji ve immünoloji hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Mahir İğde ve diyetisyen Burcu Konar, açık dondurma mı, paketli dondurma mı sorusuna sağlık açısından yanıt verdi…
‘EN SAĞLIKLISI EVDE HAZIRLANIR’/
Facebook’da Paylaş
Twitter’da Paylaş
Whatsapp’da Paylaş
Prof. Dr. Mahir İğde: “Evde kontrollü malzemelerle hazırlanan dondurmalar, çoğu zaman en güvenli seçenek. Özellikle süt, yumurta ya da katkı maddelerine karşı alerjisi olan çocuklar için ev yapımı dondurmalar büyük avantaj. Açıkta satılan el yapımı dondurmalar doğal bir izlenim verse de üretim koşullarının şeffaf olmaması ciddi riskler barındırabiliyor. Hijyen eksikliği, fındık, süt ya da yumurta gibi yaygın alerjenlerle temas riski ve içeriğin uygun saklanmaması gibi durumlar alerjik çocuklar için tehlike yaratabiliyor. Paketli dondurmaların en önemli avantajı, içerik bilgilerinin etikette yer alması. Ancak bu içeriklerin çocuk sağlığına uygun olduğu anlamına gelmiyor.
/
Facebook’da Paylaş
Twitter’da Paylaş
Whatsapp’da Paylaş
Türkiye’de birçok paketli dondurmada gerçek süt yerine süt tozu, bitkisel yağlar ve çeşitli katkı maddeleri kullanılıyor. Bu durum, süt proteini alerjisi olan çocuklar için yanıltıcı olabilir. Ayrıca paketli dondurmalarda fazla şeker, glikoz-fruktoz şurubu ve pek çok katkı maddesi kullanılıyor. Bu içerikler hiperaktivite, dikkat eksikliği, kilo artışı ve bağışıklık sisteminin zayıflaması gibi olumsuz sonuçlara yol açabiliyor.”
‘Üretici ve ürün içeriği bilinmeli’/
Facebook’da Paylaş
Twitter’da Paylaş
Whatsapp’da Paylaş
Diyetisyen Burcu Konar: “Genel olarak açık dondurma, katkı maddesi daha az olduğu için paketli dondurmaya göre daha sağlıklı olabilir. Danışanlarıma doğal içerikli Maraş dondurmasını tavsiye ediyorum. Ancak bu öneri, dondurmanın içeriğine göre değişebilir.
/
Facebook’da Paylaş
Twitter’da Paylaş
Whatsapp’da Paylaş
Paketli dondurmalar daha fazla şeker, glikoz şurubu, emülgatör, stabilizatör, aroma ve renklendirici içeriyor. Açık dondurmalarda ise genellikle süt, şeker, meyve ya da meyve püresi ve salep gibi doğal malzemeler kullanılıyor. Ancak burada da üreticiyi tanımak ve içerik hakkında bilgi almak büyük önem taşıyor. Şeker ve kalori miktarı da önemli. Paketli ürünlerde bu bilgilere etiket üzerinden ulaşılabiliyor ancak açık dondurmalarda bu bilinemiyor.
/
Facebook’da Paylaş
Twitter’da Paylaş
Whatsapp’da Paylaş
Hijyen açısından fabrikada el değmeden üretilip paketlenen dondurmalar, bu açıdan daha güvenilir olabilir. Açıkta satılan dondurmalar ise hijyenik koşullarda üretilmiyorsa bakteri riski taşıyabiliyor. Katkısız ve hijyenik koşullarda üretilmişse açık dondurma daha sağlıklı. Ancak hijyen konusunda şüphe varsa, paketli dondurmalar daha güvenli.”
Haber Kaynak : CNNTURK.COM
“Yayınlanan tüm haber ve diğer içerikler ile ilgili olarak yasal bildirimlerinizi bize iletişim sayfası üzerinden iletiniz. En kısa süre içerisinde bildirimlerinize geri dönüş sağlanılacaktır.”
Burun Tıkanıklığının Pek Bilinmeyen Nedenleri! Nefes Almayı Güçleştiriyor, Uyku Kalitesini Düşürüyor
Tüp bebekte başarı için uzmanından ipuçları
Günde 100 gramdan fazlası KALP VE DOLAŞIM SİSTEMİNİ VURUYOR! Ayıla Bayıla Yiyorsunuz Ama… Kalp ve Damar Hastalıklarının Bir Numaralı Nedeni! KALP DOSTU BESİNLER NELER?